matematykaszkolna.pl
całki a fizyka pomocy: czy to dobre rozumowanie? ∬− to u mnie symbol całki oznaczonej w przedziałach od vp do Vk
 dmg 
w∬

=w*ln{mg}{mr}
 mr 
29 sty 17:37
Trivial: Czy to jest słynne 'zadanie z rakietą'?
29 sty 17:39
pomocy: tak, to jest "słynne" zadanie z rakietą, muszę wyprowadzić wzór Ciołkowskiego.. problem tkwi w tym, że sama nie bardzo to rozumiem, a wykładowca skończył na czymś takim: "dm*u=m*dv" gdzie u− prędkość gazów. Problem tkwi w tym, że nie posługiwał się vwzgl i przy u jest znak "+", muszę z tego dojść do wzoru Ciołkowskiego, tylko mi się znak nie zgadza jak to zrobić? Czy w międzyczasie mogę jakoś zmienić znak u odpowiednio to uzasadniając(jak?)?
29 sty 20:52
Trivial: rysunek u' − prędkość wyrzutu gazów względem rakiety. u − prędkość gazów w inercjalnym układzie współrzędnych Pogrubienie oznacza wektor. Sytuacja początkowa: Cała masa w rakiecie, ma ona masę m, porusza się z prędkością v. Sytuacja po wyrzucie małej ilości gazów: Tak jak na rysunku. Jako, że mamy prędkość u' względem rakiety musimy posłużyć się transformacją Galileusza: u = u' + v Opuszczamy zapis wektorowy: u = −u' + v Z zasady zachowania pędu: mv = (m+dm)(v + dv) − dmu Ponownie opuszczamy świat wektorów podstawiając znane nam wyrażenie na u. mv = (m+dm)(v + dv) − dm(−u' + v) mv = mv + mdv + dmv + dmdv + u'dm − dmv 0 = mdv + dmdv + u'dm Jako, że dmdv jest iloczynem dwóch bardzo małych wielkości i jest znikomy względem masy rakiety, możemy go spokojnie pominąć. −u'dm = mdv
 dm 
−u'

= dv.
 m 
Mamy teraz równanie po rozdzielnych zmiennych, więc całkujemy obie strony, pamiętając, że prędkość u' jest stała.
 dm 
−u'∫

= ∫dv
 m 
−u'lnm = Δv + c Wyliczmy c. Równanie to musi być prawdziwe także dla chwili t = 0, a wtedy: Δv = 0, a masą jest masa całej rakiety m0. −u'lnm0 = 0 + c Wstawiamy z powrotem do naszego równania: −u'lnm = Δv − u'lnm0 Δv = u'(lnm0 − lnm)
 m0 
Δv = u'ln

m 
Otrzymaliśmy wzór Ciołkowskiego. Jeżeli teraz wyrazimy prędkość spalania gazów przez
dm 

= μ, to możemy przepisać nasze równanie jako:
dt 
 m0 
v(t) = u'ln

.
 m0 − μt 
emotka
29 sty 22:58
dziekuje: rysunekdziękuję za pełne rozw. teraz przedstawię rozumowanie mojego prof. dr hab. pp=pk mv=dm(v−u)+(m−dm)(v+dv) mv=dmv−dmu+mv+mdv−dmdv dmdv− b. małe w stos. do reszty, można pominąć mdv=+dmu − napisał tam "+" i kazał kontynuować obliczenia tak, aby dojść do wzoru Ciołkowskiego. Tu tkwi mój problem.m
29 sty 23:22
Trivial: mdv = dmu Nie jestem pewien, ale chyba czynnik dm jest odnośnie gazów. Jest on równy ubytkowi masy rakiety. Czyli: mdv = dmgu mdv = −dmru gdzie dmr − zmiana masy rakiety. emotka
29 sty 23:41
Trivial: Być może po prostu zapytaj się wykładowcy czemu tam jest minus? emotka
29 sty 23:43